Dla wielu z nas była prawdziwą zmorą dzieciństwa. Spotkać ją można było najczęściej w przedszkolnych oraz szkolnych stołówkach, bo zazwyczaj większość mam zaprzestawała jej przygotowywania po pierwszych dezaprobatach przy domowym stole. A przecież do zupy owocowej, tak jak do każdego innego dania, można się przekonać przy odrobinie chęci. Mówienie o niej, że jest „rozwodnionym kompotem z makaronem jest dużym uproszczeniem i niesprawiedliwością. Makaron w zupie owocowej wszak nie jest niezbędny, można zastąpić go kluskami lanymi lub pozostawić zupę bez mącznego dodatku, za to ze zwiększoną ilością owoców i np. płatków owsianych lub kukurydzianych. Aby zupa owocowa mogła nam w pełni smakować, powinna być odpowiednio doprawiona. Tu nie wystarczy wsypać do gotującego się garnka iluś łyżek cukru, by wszystko zasłodzić i zabić naturalny, owocowy smak. Trzeba działać z większą finezją. Inny smak od zwykłego cukru daje choćby cukier waniliowy lub cukier pozyskany ze świeżej laski wanilii, nie z torebki. Świetnym dodatkiem do zupy owocowej jak najbardziej będzie cynamon. Z jego pomocą zupa nabierz intensywniejszego smaku oraz aromatu.
Jak podawać zupę owocową?
Najlepsze będą do niej wysokie i nie za szerokie miseczki, podobne do takich, w których serwuje się choćby barszcz. Zupę owocową, podobnie jak i inne zupy można także zabielać. Zabielamy zupę owocową łychą gęstej śmietany, przydać się może także jogurt naturalny lub grecki. Do kubeczka przelewamy niewielką ilość gorącej zupy, potem dodajemy śmietanę i mieszamy to wszystko, by uzyskało jednolitą konsystencję. Dopiero po zmieszaniu możemy to wszystko dodać do zupy. Bezpośrednie wlewanie śmietany lub jogurtu do zupy na gazie może sprawić, że zwyczajnie się nam ona zważy.
Dodatki do zupy owocowej
Tej zupy raczej nie jada się z pieczywem, ale jeśli już koniecznie chcemy mieć coś pod ręką, można postawić na pieczywo ryżowe lub pszenne, o charakterystycznym, lekko słodkawym smaku. Zupa owocowa rozgrzać nas może w pochmurne, wczesnojesienne dni nie gorzej od tradycyjnych zup warzywnych.