Ochrona plonów przed chwastami, chorobami i szkodnikami jest bardzo ważna
Aby zapewnić skuteczną kontrolę chwastów, należy zawsze stosować odpowiedni środek ochrony roślin.
Selektywne powschodowe herbicydy stosowane wcześnie i jako samodzielna taktyka mają niewielki wpływ na liczbę nasion chwastów. Dlatego należy wybrać najbardziej odpowiednią formułę herbicydu do każdej sytuacji. Na skuteczność herbicydów wpływa szereg czynników roślinnych i środowiskowych. Na skuteczność środków ochrony roślin ma wpływ rozkład i skład kropelek oprysku oraz charakterystyka powierzchni liścia, na której substancja jest rozpylana. W glebie mogą znajdować się herbicydy stosowane zarówno na liście, jak i na glebę, które są wchłaniane przez korzenie roślin. Herbicydy rozpuszczalne w wodzie są wchłaniane w wodzie przez włośniki i obszar tuż za wierzchołkiem korzenia. Niektóre herbicydy działają głównie poprzez wchłanianie przez korzenie, a częściowo przez pędy. Produkty te mogą być lotne i aby były skuteczne, muszą być szybko wchłaniane. Nielotne herbicydy pobierane przez pędy są najbardziej skuteczne na wilgotnej powierzchni gleby.
Zestresowane chwasty są trudniejsze do zabicia niż zdrowe, aktywnie rosnące.
Stres jest spowodowany brakiem wilgoci, brakiem tlenu z powodu gromadzenia się wody, ekstremalnymi temperaturami, niedoborami składników odżywczych, szkodnikami owadzimi, chorobami, subletalną dawką herbicydu z wcześniejszych zastosowań lub pozostałościami i uszkodzeniami mechanicznymi wynikającymi z uprawy, cięcia lub wypasania zwierząt. Zarządzanie chwastami można uprościć, opryskując pole jednym herbicydem o szerokim spektrum działania w dowolnym momencie sezonu wegetacyjnego roślin. Jeśli posiadamy sady owocowe, ważne jest odpowiednie zwalczanie szkodników w jabłoni – zwalczanie miotły zbożowej w zbożach ozimych. Niepożądane insekty mogą uszkodzić plony i drzewa, a także narazić je na występowanie chorób, nad którymi trudniej później zapanować, dlatego najlepiej jest im zapobiegać stosując w prawidłowy sposób środki ochrony roślin.