Ciekawe pomysły na zastosowanie serów pleśniowych.
Francuzi są prawdziwymi rekordzistami i smakoszami w dziedzinie produkcji serów pleśniowych. Zaopatrują w nie cały rynek europejski. Na temat serów pleśniowych specjaliści do spraw żywieniowych mają różne opinie. Od pewnego czasu uważa się je za bardzo szkodliwe, zwłaszcza dla osób po trzydziestym roku życia. Mówi się, że w tym wieku powinniśmy zaprzestać jedzenia serów pleśniowych, ponieważ są one rakotwórcze. Trudno jest sobie odmówić skosztowania sera pleśniowego, ponieważ jest to niezwykle smaczny specjał, kojarzący się wielu z nas z luksusem. Kiedyś w Polsce o dostępie do seta pleśniowego można było sobie jedynie pomarzyć.
Dziś na półkach sklepowych znajdziemy szerokie jego odmiany, ze skórkami o różnym smaku oraz kolorze. Ser pleśniowy dobrze smakuje już bez niczego, a jeszcze lepiej przygotować do niego jakieś ciekawe dodatki. Najskromniejszą wersją będzie lampka czerwonego wina oraz chrupie pieczywo żytnie z kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Może nie jest to pomysł na obiad, ale w miarę prostą przekąskę wieczorną już tak!
Sery pleśniowe w symbiozie
Istnieje wiele rozwiązań, gdzie odnaleźć mogą się sery pleśniowe. Na biesiadnym stole wystarczy serki rozwinąć z folii i pokroić w drobne kawałki, by każdy brał sobie akurat tyle, na ile ma ochotę. Sery pleśniowe dodawać można też do przeróżnych sałatek z gotowanym lub smażonym mięsem, makaronem, warzywami i owocami. Są świetnym uzupełnieniem smakowym wielu dań. W przypływie dobrego humoru można zdecydować się na naleśniki z serem pleśniowym zamiast tradycyjnego twarogu – są naprawdę bardzo smaczne. Ser należy przed wypełnieniem naleśników nieco podtopić na patelni, wtedy staje się bardziej miękki, można do niego dodać także nieco mrożonego lub świeżego szpinaku, albo rukoli, nadzienie będzie wtedy trochę bardziej treściwe.
Unikalny zapach i smak
Serom pleśniowym naprawdę trudno się oprzeć. Każdy z nas ma swój ulubiony typ tego specjału. Jedni lubią tradycyjne, z białym nalotem, inni mogą cenić opcję silniej doprawioną ziołami, a jeszcze inni nie mogą obejść się bez serów w kolorze niebieskim, o długim czasie dojrzewania.